Scottish Fold & British Shorthair Sahiplendirme 2018

Scottish Fold & British Shorthair Yavru Kedi 2018 Türkiye
     

Kedi Severler Dikkatine :)

Merhabalar Scottish Fold & British Shorthair KEDİ PERİSİ & KediZade ailesinin dünyasına hoş geldiniz. İletişim için 0507 466 4209 nodan bizlere ulaşabilirsiniz. Cins Kedi ve Kedilerle ile ilgili her konuda ''Türkiye' deki cins kedi fiyatları istatistiklerini , sahiplendirenler , cins kedi satın almak isteyenlere tavsiyeler öneriler, sahiplendirme yapanlar yada kedi satış ilanları olan evcil satış gibi sitelerde muhtemelen birçok kedi sahiplendirme için ilan görüyorsunuz , cins kedi sahiplenme de dikkat etmeniz gerekenler, Safkan british Shorthair nasıl olmalıdır ? Safkan Scottish Fold nasıl olmalıdır vb kısacası kediler ile ilgili herkonuda '' bizleri çekinmeden arayarak bilgi alabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle ..

12 Şubat 2018 Pazartesi

British Shorthair & Scottish Straight & Fold kediler arasındaki farklılıklar

BAŞ
Herşeyden önce bir British Shorthair yada Scottish Straight Scottish Fold kedide gözlerin doğru yerleşimi , doğru burun uzunluğu,  burun genişliğinin yanak pedleri ile uyumu söz konusudur. Bu tüm ırk kedilerde böyledir. Scottish Straight & Scottish Fold & Exotic Shorthair vb...  Birbiriyle standartlar bağlantılıdır göz yerleşimindeki bir standart dışı gelişme yerleşim kedinin diğer yüz orantı şeklinede doğrudan etki eder. . Kafatasını oluşturan ve gözle görülen alın eğimi, yanakların yüz profilinde yerleşim yeri orantısı , burun çıkıntısı & eğimi ve şekli genel görünümü standartlarını yapılandırır ve standart olarak kediye artı yada eksiler katar.

British Shorthair & Scottish Straight Kedilerde yüz şeklinde farklılık varmıdır ?

British Shorthair kedilerde kulaklar daha yana bakar konumdadır. Scottish Straight kedilerde ise daha kedigillere benzer şekilde kulaklar yukarı doğru konumlanmıştır.
Burun bir üçgen köşe kenarı kabul edildiğinde kulağa doğru çizilecek varsayımsal bir çizgi direkt kulağın ortasından geçecektir.
Bu scottish straight bir kedide ise kulağın 1/3 kısmına denk gelecektir. Yİne Scottish Straight bir kedide alın çene arası mesafe çok az bir orantıda da olsa daha kısadır. Buda yüze o bebeksi ifadeyi vermektedir.
British Shorthair & Scottish Straight & Scottish Fold kedilerde yüz üzerindeki göz burun konumu aynıdır. Yanak pedleri şekli çene konumlanması bire bir aynıdır. Farklılık yüz ön görünümde sadece kulak yerleşiminde hissedilir.
British Shorthair & Scottish Straight & Scottish Fold Kedilerde Profilden Kedi Irk Farkları nedir ?
British SHorthair kedilerin Scottish Straight & Scottish Fold kedilere istinaden lateral (yan) profilden görünen farkları kalın enseleridir. Scottish Straight ve fold kedilerde ense kısmı kafa anatomisi ile uyumlu daha yuvarlak sırta doğru daha yumuşak dar  açılı eğimlere ile estetik görünüşlü bir ense yapısına sahiptir. British SHorthair kedilerde ise ensenin Dorsal vertebraya geçiş ( Sırt omuruna ) eğilimi geniş bir açı iledir. Ensedeki bu şekil yanakları geriye doğru çektiğinden British Shorthair kediler daha yanaklıymış izlenimi verirler.
British Shorthair & Scottish Straight & Fold Kedilerde en önemli özellik elmacık kemikleri ile uyumlu eğilime sahip dudak pedleri dediğimiz kısımdır. Bu olması gerektiğinden geniş ise yüzde o olması gereken gıdılı görünümü bozacaktır. Bİr dezavantajdır.
British Shorthair & Scottish Straight & Fold Kedilerde dudak pedleri dediğimiz kısım yeterince dolgun olmalıdır. Kemik üzerinde kısımlar etli değilse daha cılız ifadeye sahip bir yüz görünümü olacaktır. Oysa bu ırklarda en önemli şey dolgun ve elmacık kemikleri ile uyumlu dudak petleridir. Bİr dezavantajdır.
British Shorthair & Scottish Straight & Fold Kedilerde kısa bir burun ( Burun os nasale kemiğinin başlangıcından ucu olan kısmına değin olması gerektiğinden kısa bir burun uzunluğu bir dezavantajdır. Bu burun şekline istinaden exotic shorthair kedilerde de gözlemdiği üzere basıklık sebebi ile alındada eğim düzleşir ve bu olması gereken görüntüye standart dışı özellikler yükler. Bu bir dezavantajdır.
British Shorthair & Scottish Straight & Fold Kedilerde normalden uzun bir burun ( Burun os nasale kemiğinin başlangıcından ucu olan kısmına değin olması gerektiğinden uzun ve geniş açılı bir burun uzunluğu bir dezavantajdır. Yine burun ucu ile üst çene ve etli kısım ki buna dudak pedi diyoruz normalden uzun olduğunda keskin bir yüz şekli ile standarttan farklı bir yüz tipi çizer. Dezavantajdır.​
British Shorthair & Scottish Straight & Fold burun ucunu oluşturan kısım normalden dar ( Persian & Exotic kedilerdeki gibi ) olmamalıdır. Yİne burun kemiğinin kafatasına konumlandığı başlangıç kısmı dar olmamalıdır. Bunun olması durumunda gözler birbirine yakınlaşır. Standartta 2 göz arası 1 göz mesafesi kadar olmalıdır. Bu durumda dudak pedleride zayıf ve dolgun olmayan bir görüntü çizer. Dezavantajdır.
British Shorthair & Scottish Straight &Scottish Fold  Kedilerde burun nasıl olmalıdır ? Gözlerin altından cene ucuna bir oval çizdiğinizde burun alt kısmı tam bu ovalin ortasında olmalıdır. Burun başlangıcı ve 2 göz arası 1 göz büyüklüğü kadar olmalıdır. Göz bitim kenarlarda dudak pedleri bitmelidir.
 
British Shorthair kedilerde 2 kulak ucu ortasını 2 göz ortasında birnoktayı bir çizgi ile birleştirdiğinizi düşündüğünüzde 2 kulaktan gelen çizginin açısı 90 derece olmalıdır. Profilden ( yandan görünümde) ise kulak ucundan kulak arka ortasına bir açı çizdiğinizde açının  diğer kısmı ise kulak dibinden direkt çıktığını varsaydığınızda 35 dereceden fazla eğimli olmamalıdır.
Doğru konumlandırılmış kulaklar Kulak ucu yuvarlak başa oturan kısım olması gereken genişlikte. İdeal bir British SHorthair görünümü.
 
 Kulak tepe kısmına gelen iç bölüm önde yüze doğru yanlış konumda . Kulak Açısı  daha kafa yanlara bakar şekilde. Kediler bir sesi algılamak istediklerinde kulaklarını bu şekle getirirler . Ama bu doğal duruşu olduğunda sorun.
Önemli: Kedilerde genellikle ilk olarak kulaklar büyür. 5. ayda kulak büyümesi durarak Kedi geliştikçe kulaklar aynı boyutunda kalabilir. Kulak büyüklüğü ile konumlandırmayı karıştırmamalısınız.
İki göz ortası & arası mesafe ile yani a ve b aynı uzunlukta olmalı. Bu british SHorthair ve Scottish Straighttada aynı kuraldır. Burun bir gözbüyüklüğünden daha geniş olmamalıdır.
İki göz arası 1 göz büyüklüğü kadar olmalıdır. Dudak pedleri göz dış uçları hizası genişliğinde olmalı.
Kulak tepe başlangıcından düz aşağı doğru bir çizgi çizildiğinde çizgi gözlerin ortasından geçmeli.
Vücut bir dikdörtgen olarak ( kareye yakın ) düşünüldüğünde ön bacak göğüs ayrılış başlangıcından patilere olan uzunluk bu dikdörtgenin tam yarısıdır.
SONUÇ
Scottish Fold & British SHorthair & Scottish Straight kedilerde kulak konumlanması haricinde çok fazla yüz anatomisinde farklılık yoktur.
Scottish Fold kedilerin ıslahlaştırılmalarında Avrupa kıtası gen havuzundaki kediler British Shorthair ile eşleştirilme tercihleri sonucunda Straight kediler daha ziyade British Shorthair kedilerle aynı standartları taşımış ve bu eşleşmelerden dolayıda bacak boyu Avrupa WCF standartlarına istinadende daha kısa olmuştur. Amerika kıtasındaki fold kedilerin tipleri ile Avrupa kıtasındaki kediler arasında görünüm olarak fark vardır.
Amerikan ve İngiliz Tİp olarak adlandırılan Scottish Fold kedilerde Avrupa üretimleri düşük kulaklı britishleri andırmaktadır. Amerikan Tİplerde ise yandaki şekil farklılıkları bulunmaktadır.
Sayfamdaki bilgilerin sizleri ve sahip olduğunuz kedileri değerlendirmeniz için bir bilgi dağarcığı olmasını istedim. Bilgi kirliliğinin had safhada olduğu günümüzde bu bilgilerin size ışık olacağına inanıyorum. Kediyle ve sevgiyle dolu bir hayat diliyorum :)) Hepimiz için.
Yasemin Hocaoğlu
Önemli: WEb sayfamdaki bilgilerin kullanım hakkı sadece şahsıma aittir. Facebook ve sosyal ortamlarda web sayfama link verilmeden resimlerimin paylaşılmamasını önemle rica ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder